lördag 27 oktober 2012

Veckobrev v 43 Hur kan konst inspirera arbetet i ateliern.

Jag tror att konst kan vara en stor inspirationskälla när det gäller att arbeta med små barn. En tanke som slog mig var att barn oftast kommunicerar lättare med hjälp av bilder. När jag tillsammans med barnen läser en bok är det oftast bilderna man diskuterar kring. En bild säger mer än 1000 ord som man brukar säga och det gör ofta illustrationer i böcker. Vi omges av konst mer än vi är medvetna om och ett bra exempel på det tycker jag är bildillustrationer i böcker. Barns sätt att förstå sin omvärld är ofta direkt och konkret precis som konst kan vara. Konst kan spela på våra innersta känslor och gå in i djupet på ett direkt, känslosamt och konkret vis. Vi borde visa barnen olika typer av konstverk som förmedlar olika typer av känslor, ämnen eller sinnesstämningar. Konst kan vara allt eftersom det både är konstnären och betraktaren som bestämmer vad konstverket förmedlar. Om konstnären vill förmedla om olika känslor eller rent av politik så gör konstnären det. Det som är viktigt är att man som konstnär vet vad man vill förmedla eller vad tanken med konstverket är. När barn målar är de precis som små konstnärer, de har en tanke med det som de målar fast vi vuxna kanske inte kan se det, då gäller det att fråga barnen hur de tänkt. Barn kommunicerar ofta med hjälp av deras teckningar, sånger eller rörelser. För konst är ju inte bara bild utan också musik, drama eller dans. Det gäller att se och lyssna in barnens tankar med hjälp av olika konstuttryck så som till exempel bild eller musik.
En annan aspekt som jag reflekterade över var hur bilder och rörelser kan hjälpa barnen att förstå sin omvärld. I barngruppen som jag arbetar i har barnen fastnat för en sång som handlar om en stor häst och en liten groda. Hästen och grodan går på promenad och trampar på en stor och liten ballong vilket leder till att det blir en stor och liten smäll. Till den här sången får barnen göra tydliga rörelser och se bilder som hör till sången. Det är tydliga bilder på varje händelse som sker i sången som till exempel en stor häst och en stor ballong. Barnen kan hela texten och rörelserna och så fort de ser bilderna på sången vet de att det är just den sången som de ska sjunga. I den här sången kommer begrepp som stor och liten in i bilden vilket gör att barnen omedvetet fått upp ett intresse för matematik. I barngruppen märkte vi vid olika tillfällen att barnen uppmärksammade begreppen stor och liten. När barnen fick arbeta med playdoo rullade de små och stora bollar av degen samtidigt som de sjöng på sången.
För flera år sedan fick jag en möjlighet till att guida barngrupper på Borås konstmuseum. Barnen fick ta del av de aktuella utställningarna och sedan göra något praktiskt utifrån temat på utställningen i en verkstad på museet. När det var en Astrid Lindgren utställning fick barnen göra sin egen Pippifigur i naturlig storlek och tanken var att de skulle måla deras version av Pippi. När det var Linné utställning fick barnen tillverka sin alldeles egna blomma. De fick var sin grön ståltråd där de fick trä på valfritt pappers och tidningsmaterial i olika färger. Vid ett annat tillfälle skulle det komma barn till museet för att sedan ge sig ut och upptäcka skulpturerna. De fick ta med sig en väska med bland annat pennor, papper och lera. De blev indelade i olika grupper och i var grupp fick de gå till en skulptur i staden som de tillsammans skulle gestalta med hjälp av materialet i väskan. När alla grupperna var färdiga skulle de samlas och tillsammans diskutera och gissa vilken skulptur som de gestaltat. Det blev också tal om vad de trodde att konstnären hade för tanke med skulpturen och vad den skulle tillföra platsen. Det här sättet att arbeta vill jag absolut ta med mig i ateliern. Man kan välja att arbeta utifrån ett tema och sedan hitta ett eller flera konstverk som skulle passa för temat. Det finns inga begränsningar med vad man kan göra med barnen, det gäller att hitta kreativa lösningar och arbetssätt som speglar barnens intressen. Det är det som är utmaningen för oss vuxna att inte se begränsningarna utan möjligheterna och att få in konsten som både medel och mål i sig. Som medel menar jag att konst kan hjälpa barnen att bli bättre på matematik eller språk. Med konst som målet i sig menar jag att konsten är viktig för barnen och att konsten har en otrolig styrka när det gäller deras känslor och olika sinnen. Jag citerar det som Tarja Häikiö sa under sin föreläsning om atelieristans roll ” de estetiska uttrycksformerna har en existentiell dimension som handlar om att konsten griper tag i oss på känslonivå”.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar